Bio-Emotioneel Management

Managen staat voorop

Het onderwerp is management, van jezelf, van anderen. Managen als werkwoord om zaken te bereiken, niet  theoretiseren, niet controleren, niet overtuigen maar management van jezelf of anderen.

Het woord management heeft als herkomst het woord “manus” en heeft dan ook alles te maken met “in de hand houden”. In die zin is de start rationeel/cognitief maar daar kan het niet bij blijven als we daadwerkelijk iets willen veranderen. Wat mij betreft kijken we naar het rationeel, emotioneel en biologisch niveau zodat deze elkaar niet tegen gaan werken op de lange termijn.
De gedachte die is echt niet nieuw.

Plato zei al: “gedrag vloeit voort uit drie bronnen: begeerte, emotie en kennis”


Uitgangspunten

Belangrijk uitgangspunt van de BEM is het gelaagde brein met een eigen werkelijkheid en eigen behoeften van iedere laag. Het Mens-Paard-Krokodil-model van ons brein (naar prf. Piet Vroon) geeft daar richting in. Om zaken te kunnen scheiden en en overzicht te houden zodat we in ons gedrag niet achter ons gevoel aan hoeven te hobbelen en dat we onze biologie optimaal kunnen sturen om te leven.

ieder model is zo waardevol als zijn toepasbaarheid. ~ Prof. Piet Vroon

…..

Bij de B.E.M. (Bio-Emotioneel Management) hoort dus.

Biologie

Respect voor de biologie. Ons levende lijf laat zich sturen en laat zich manipuleren maar op de lange termijn kunnen we er het beste mee samenwerken in plaats van uitputtingsslagen te voeren met onszelf.

Wanneer ik met mij zelf in gevecht ben, dan ben “ik” misschien de winnaar.Maar “mijzelf” is meestal de verliezer… ~ H.R.J. West

In onze biologis ie zéér veel te oefenen en bij te buigen. Maar afdwingen en breken werkt op de lange termijn vertragend.

Emotionaliteit

Begrip van onszelf, niet door eindeloos navelstaren maar door een vriendelijke kijk naar de levensloop en de dingen die daarin zijn ontwikkeld of blijven liggen. Kwaliteiten en aandachtspunten, gevoelens en relatie worden vaak veel eerder emotioneel dan rationeel aangespoord.

Mensen vergeten vaak hoe logisch angsten zijn en hoe emotioneel hoop of eigenlijk nieuwsgierigheid is, tot ze daar eens wat rustiger naar kijken… ~ H.R.J. West

Het gevoelsleven dat soms zo onwillig lijkt heeft vaak juist een goed leiderschap nodig van het denkende brein, dat is…

Management (ratio)

Begrip en overzicht, met de belangrijkste capaciteit van het denkende brein: het vermogen om even een stap terug te doen. Even overzicht te scheppen en het oordeel uit te stellen tot alle partijen duidelijk zijn. Dan een plan kiezen dat flexibel en (onderweg!) haalbaar genoeg is om ergens te komen, om te excelleren, om de doelen te bereiken.

En dan op weg… samen.

want een mens is geen eiland

…..

Als u meer wilt weten over B.E.M. neem dan hier contact met mij op…

…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s